Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/forma/roustchouk.bg/includes/first.php on line 90
50-ти юбилеен „Дунавски“ випуск на Военното училище

На 6 септември 1931 г. град Русе Цар Борис III извършва производството на 50-тия юбилеен випуск на военното училище.

aA

На 6 септември 1931 г. град Русе осъмва празнично украсен. В деня на Съединението се извършва производството на 50-тия юбилеен випуск на военното училище. Съвсем не случайно Русе е избран за домакин на това тържество. Точно в  град Русе на река Дунав е създаден морският флот на България.  На 31 юли (12 август- нов стил) 1879 г. над подарените от Русия четири парахода, седем парни катера и пет гребни лодки е вдигнато българското знаме. И пак в Русе през 1881 г. е основано българското морско  училище на основание Циркуляр №7/16 януари 1881 г. на Военното министерство на Княжество България. В циркуляра се обявява, че се формира Морско училище, считано от 9 януари 1881 г. По късно, през 1904 г. училището е преместено във Варна, а частта, останала в Русе, е преобразувана в Минно-огнярно училище (Минно училище с огнярска школа), със срок на обучение четири години. През 1931 г. Военното училище завършвали юнкерите от юбилейния 50- ти випуск, наречен „Дунавски“.

Специално за случая в Русе пристигат Цар Борис III и Царица Йоанна.  В 9 часа сутринта на площад „Александър“ Доростолският и Червенски митрополит Михаил отслужва панихида и молебен по случай 15-тата годишнина от Тутраканската епопея. След молебена Цар Борис III произвежда юнкерите  в офицери. Царят и царицата поздравяват младите офицери, като се ръкуват поотделно с всеки един от тях. След церемониалния марш на армейските части в салона на Окръжно управление е даден официален прием, на който на царя и царицата са представени някои от по-видните граждани на Русе.

От балкона на Окръжното управление Царят произнася реч, като благодари на всички за сърдечния прием. В  русенския храм „Вс. Святих“ царската двойка се покланя на гроба на Доростолски и Червенски митрополит Василий, починал през 1927 г. Митрополит Василий е бил духовен наставник на младия престолонаследник Княз Борис Търновски (по-късно Цар Борис III).

На обяд е даден тържествен банкет във Военния клуб, след който Техни величества приемат чуждестранните консули в града. Следобед със специален влак царят и царицата отпътуват за Варна.

 

• Спомоществователи •

• Свържете се •