Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/forma/roustchouk.bg/includes/first.php on line 90
Принц Фридрих Вилхелм фон Хесен и Русе

Германският принц Фридрих Вилхелм фон Хесен, загинал по време на Първата световна война в Добруджа е опят в параклиса на русенското Дойче шуле.

aA

В книгата си „Германското училище на Долния Дунав в Русчук“, д-р Карл Виргенц- дългогодишен директор в същото училище от 1911 г до смъртта си през 1941 г. пише, че тялото на Принц Фридрих Вилхелм фон Хесен- племенник на германския император Вилхелм II е донесено в сградата на Дойче шуле в Русе. Тук в параклиса на училището е извършено опело- църковна заупокойна служба, като тялото на принца е положено в ковчег. След оказаните религиозни и военни почести, ковчегът с тялото на принца е натоварен на влак и съпровождан от неговия брат Принц Волфганг фон Хесен потегля на последно пътешествие към дома. За съжаление не се откриха снимки от това събитие в Русе.

„In dieser Kapelle wurde auch der Erbprinz von Hessen, ein Neffe des Kaisers, der mit zwei Kameraden in der Dobrudscha gefallen war, eingesargt und mit militärischen und geistlichen Ehren auf die letzte Reise nach der Heimat zur Bahn geleitet…“

Принц Фридрих Вилхелм фон Хесен е роден на 24 ноември 1893 г. във Франкфурт на Майн, Хесен, Германия. Пълното му име е  Friedrich Wilhelm Sigismund Viktor Prinz von Hessen-Kassel. Той е най-големият от шестте сина на Принцеса Маргарете фон Прусен и Принц Фридрих Карл фон Хесен.

По линия на майка си, той е правнук на английската кралица Виктория (1819-1901), правнук на герм. император Вилхелм I (1797-1888), внук на германския император Фридрих III (1831- 1888) и племенник на император Вилхелм II (1859- 1941).

Баща му Фридрих Карл фон Хесен е първият и единствен крал в историята на Финландия (октомври- декември 1918 г.).

По-младите братя на Принц Фридрих Вилхелм са:

Принц Максимилиан фон Хесен (1894 – 1914), умира от раните си през Първата световна война в Белгия.

Принц Филип фон Хесен  (1896 –1980),

Принц Волфганг фон Хесен  (1896 –1989),

Принц Рихард фон Хесен  (1901 –1969),

Принц Кристоф фон Хесен  (1901 –1943)- летец, загинал в авиокатастрофа по време на Втората световна война.

Принц Фридрих Вилхелм посещава гимназията "Гьоте" във Франкфурт на Майн, а след това и гимназията "Хелмхолц" в Потсдам. От 1909 до 1912 г. с брат си Макс учи в основното училище за кадети в Берлин-Лихтерфелд. Продължава военното си обучение във военното училище в Хановер  (Kriegsschule Hannover).  След това служи като лейтенант в Тюрингия. В началото на Първата световна война той е на Западния фронт във Франция. В Лавал получава тежка огнестрелна рана- куршум ранява една ръка и двата му бели дроба. След като се възстановява, той е прехвърлен на Източния фронт, но през 1915 г. отново е ранен. Принц Фридрих Вилхелм фон Хесен падна убит в село Кара Орман в Добруджа. В сражението принцът показва изключителна храброст и се хвърля да преследва отстъпващите вражески румънски части. Брат му Волфганг, повикан да разпознае тялото, го намира на втората окопна линия- окървавен с прерязано гърло и със забит в гърдите щик (байонет). Според германските източници е убит на 15 септември 1916 г. Както се спомена, принцът е правнук на английската кралица Виктория, затова в английската историография  също е писано за смъртта му, но е посочена дата 12 септември 1916 г. Настъплението на обединените български, германски и турски части срещу румънските и руски сили е по линията Кузгун- Кара Омер. Село Кузгун е сегашното село Антимово, Тутраканско, а Кара Омер е старото име на градчето Негру вода в Румъния на десетина километра от българската граница след с. Кардам и с. Йовково. На 16 септември 1916 г. в комюникетата за бойните действия българската преса съобщава за смъртта на германския принц, като за място на гибелта е посочено село Кара Орман. Това пък е старото име на с. Срацимир, което също се намира близо до българо-румънската граница. На 17 септември Цар Фердинанд изпраща съболезнователна телеграма до родителите на Принц Фридрих Вилхелм фон Хесен:

„Дълбоко трогнатъ отъ ужасното извѣстие, което току-що научихъ, изказвамъ на Ваше Височество и на Нейно Висо­чество принцесата най-дълбокитѣ си съболезнования. Геройската смъртъ на вашия храбъръ синъ много ме трогна. Неговата паметъ ще остане незабравима за Мене и Моята ар­мия—Фердинандъ.“

Във вестник „Нов век“- орган на Народнолиберална партия е поместено хвалебствено слово за геройски загиналия германски принц от Асен Стоименов:

 „Далечъ отъ родъ и роденъ край, дошълъ на Бал­кана да се бие за величие­то на Германия и за окон­чателното обединение на бъл­гарския народъ, той пад­на жертва, сразенъ отъ вра­жия куршумъ,

Само дѣйствително великъ народъ е способенъ да раж­да подобни принцове герои…“

В хрониката на вестник „Пряпорец“ от 23 септември 1916 г. има съобщение, че българските власти са се погрижили при преминаването на влаковата композиция на Гара София на останките на геройски загиналия принц да се отдадат военни почести.

Принц Фридрих Вилхелм фон Хесен е погребан на 8 октомври 1916 г. в замъка Кронберг в град Кронберг в планината Таунус, близо до Франкфурт на Майн. В илюстрования вестник Das Illustrierte Blatt, печатан във Франкфурт на Майн, е поместена снимка от церемонията по погребението.

Йовчо Стоянов

Дитер Хес

• Спомоществователи •

• Свържете се •