Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/forma/roustchouk.bg/includes/first.php on line 90
Русе и бирата

С пивоварните фабрики "Св. Петка" и „Хаберман” Русе става важен център за производство на бира, особено по време на филоксерата.

aA

В последно време чрез многобройни реклами  някои български пивоварни упорито се опитват да внушат  твърдението, че първи са започнали фабричното производство на бира в България. Претенции изявяват „Каменица”- създадена през 1881 г., „Шуменско пиво” през 1882, а „Ариана” иска да се представи за наследник на пивоварната на Братя Прошек в София, основана през 1881 г.
Каква е истината? Първата пивоварна фабрика на България е основана в Русе още преди Освобождението. Първото сведение за тази бирена фабрика може да се види във вестник “Дунавъ” , бр. 340 от 29 декември 1868г., в който е отбелязано, че през 1868 г. за мелниците и за бирената фабрика в Русчук се превозват въглища от Мачин с дунавски параходи. Мачин (Мачим, Мъчин) е пристанищен град на река Дунав в Северна Добруджа. Веднага след Освобождението временната управа на Русчук прави равносметка на наследството останало от османската епоха. И като най-значими „предприятия” са упоменати: Депото за ремонт на локомотиви и вагони „Тракцията” (сега ЛВЗ), Мелницата на Капитан Яни (пострадала силно при бомбардировките по време на войната) и Пивоварната фабрика.Тя е била построена в близост до пещерата „Св. Петка” в която е имало скална църква „Св. Петка”. През 1878 г. непосредствено след  Освобождението пивоварната фабрика е модернизирана, като е поставена фабрични начала. Тъй като се появяват и други пивоварни, тя е наречена „Св. Петка”. Главната производствена сграда на фабрика „Света Петка” е била осем етажна, изградена от камък и тухли. В големия промишлен двор, през който е преминавала река Русенски Лом, е имало и изба, и сграда с жилища за работниците. Пивоварната е била оборудвана с модерни за времето си машини за производство на баварско и пилзенско пиво – парна машина, варка, скари за сушене на ечемик, апарат за източване. Имала е мивално отделение, циментирани тунели за кълнене на ечемик, помещения за отлежаване на бирата, складове и ледница. За отлежаване на бирата при постоянна температура е използвана и пещерата „Св. Петка”.  При строителството на дъговия мост над река Русенски Лом през 60- те години пещерата  е затрупана, но останки от старата фабрика са запазени и досега.

Втората пивоварна в Русе е основана от австриеца от чешки произход Йозеф Хаберман през 1883 г.

Известната фамилия Милде е свързана с русенските пивоварни. Франц Милде пристига в България през 1881 г., за да работи като пивовар в пивоварната фабрика "Света Петка"- Русе. На следващата година обаче заминава за Шумен, където става главен пивовар и съосновател на „Шуменско пиво”. Неговият брат Себастиян е работил дълги години в „Хаберман”, а Вендо Милде е бил представител на Шуменското пивоварно дружество в Русе.

С фабриките "Св. Петка" и „Хаберман” Русе става важен център за производство на  бира, особено по време на филоксерата, която унищожава лозята в края на ХІХ и началото на ХХ век. През 1892 год. годишното производство на бира на двете фабрики надхвърля 400 000 л. „Шуменско пиво” подписва споразумение с русенската пивоварна "Хаберман" за съвместна работа, като през 1903 г. я поглъща и шуменското дружество се преименува на "Българско пивоварно дружество Шумен - Русе". До 1924 г. фабриката произвежда бира под името Пивоварна Русе на Българското Пивоварното дружество Шумен- Русе. През 20-те г. обаче, производството на бира навлиза в дълбока криза.  Пивоварните фабрики в България основават картел, като се стига до споразумение 12 фабрики да бъдат закрити. Това слага край на фабрика „Св. Петка”. Шуменската пивоварна също спира производството на бира в бившата фабрика ”Хаберман” в Русе, като тя се специализира в производството на малц. И така градът остава без своя пивоварна фабрика.
По соц. време в града имаше фабрика за бутилиране на пиво, която донякъде задоволяваше нуждите на града от бира. През годините тя сключваше договори с „Плевенско пиво”, „Болярка” или „Загорка” за доставка на бира. С големи автомобилни цистерни бирата се докарваше в Русе и тук се бутилираше (през 80-те г. дори  имаше пиво “Русе” ). Това продължи докъм средата на 90-те години. После фабриката беше закупена от "Булбрю- ММ", Варна. Те прекратиха бутилирането на бира и изнесоха машините и инсталациите. "Булбрю" продаваше бира с марка „Хаберман”, която обаче се произвеждаше и бутилираше в Пивоварна “Леденика”, Мездра. След смъртта на Михаил Михов и последвалия фалит на „Леденика и ММ” марката „Хаберман” изчезна.

Така, 150 г. след като Старият Русчук даде бирата на България, днешният Русе си няма собствен пивоварна!

• Спомоществователи •

• Свържете се •