Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/forma/roustchouk.bg/includes/first.php on line 90
Денчо Ножаров и неговите снежно-ледени фигури

Всяка зима в продължение на повече от двадесет години русенският сладкар и самоук скулптор Бай Денчо извайва огромни снежни фигури

aA

През 20-те, 30-те и 40-те години на изминалия ХХ век най-голямата зимна атракция за гражданите и гостите на град Русе са били ледено-снежните фигури на Денчо Ножаров на главната улица „Александровска”. С пословично постоянство всяка зима в продължение на повече от двадесет години самоукият скулптор извайва огромни  снежни фигури пред своята сладкарница „Швейцария”. Сладкарницата е била в малка едноетажна къща, която се е намирала на мястото на сегашното кафе „Пикидили”,  на което място от 1970 до 1990 г. беше магазин „Детмаг”. Бай Денчо е бил един от най-известните майстор-сладкари на Русе по това време. За неговата голяма популярност съществен принос са имали и неговите уникални снежни фигури. Разбира се, най-радостни са били децата. Освен вкусните пасти, торти, баклави и всевъзможни други лакомства за тях всяка година Бай Денчо е устройвал цяла „снежна зоологическа градина”: слонове, гигантски змии, хипопотами, лъвове, тигри, орел, камили и други екзотични животни и дори цели  скулпурни групи — например композицията  „борбата на доброто със злото”.

Денчо Ножаров е роден през 1883 г. в с. Нова махала, Габровско. От малък остава сирак и се преселва в Русе, където става сладкар и устройва своя сладкарница и млекарница, наречена „Швейцария”. По спомените на неговия син Любомир, Бай Денчо открива своя талант на скулптор покрай самото сладкарство. При работа с краве масло, забелязва, че може да оформя буците масло, наричано от старите русчуклии „бутер”, във фигури на лица, хора и животни. И оттам той прехвърля усилията си върху работа със сняг. Дори разработва своя собствена технология за изработване на снежните фигури. Нощем събира сняг, залива го с вода и разбърква, след което го натрупва на големи камари. След замръзване се получават снежно-ледени блокове, от които  самобитния скулптор извайва своите прочути фигури. Въоръжен с малка метална лопатка, сладкарски нож и понякога поялник в продължение на часове в студ и мраз, той оформя своите неповторими снежни фигури.

Денчо Ножаров няма голямо образование — само трето отделение, както обичал да се шегува. Но чете много и живо се интересува от всичко — история, литература, философия, култура. Той пресъздава образите на видни български и световни исторически личности, поети, писатели, композитори и много други. Минувачите удивени се спират пред големите бюстове на Левски и Ботев, Вазов, Горки, Толстой и Пушкин; на Шекспир и Гьоте, Вагнер и Бетовен, Алеко Константинов и Бай Ганьо. Любознателен и природно интелигентен той слуша радио, чете вестници и откликва на всички събития, ставащи по това време. Израз на това са статуите на Махатма Ганди, който тогава води борбата на Индия за независимост и на видния индийски писател, поет и философ Рабиндранат Тагор. Извайва и бюст на д- р Хуго Екенер, прочул се с обиколката на света с дирижабъла „Граф Цепелин”. Той изобразява и себе си с ледена скулптура с обърнати джобове наречена „Криза”.

Изявите на талантливия сладкар-скулптор са забелязани не само в Русе.  Александър Балабанов помества в столичния литературен вестник „Развигор” обширна статия „Снежният ваятел” с много снимки и изразява своето възхищение от уникалния талант на сладкаря — „не учил в никоя академия на изкуствата”. Дори е запазена изрезка от италиански вестник  със снимка на неговия бюст на Галилео Галилей, надписа „И все пак тя се върти“ и коментар за самобитния талант на „Бай Денчо“ .

На снимките, предоставени от неговите наследници Александър Петков и Асен Пейнерджиев може да се видят много от знамените фигури на незабравимия „Бай Денчо” и дори да се прочетат рекламните надписи с богатия асортимент на неговата сладкарница. 

 

Филм на РТВЦ- Русе (сега БНТ 2) Синът на Бай Денчо разказва своя баща и неговите снежно-ледени фигури:

• Спомоществователи •

• Свържете се •