„Русчук.БГ” придоби още 55 фотоплаки с вълнуващо съдържание от историята на Русе
„Русчук.БГ” придоби още 55 фотоплаки с вълнуващо съдържание от историята на Русе

След като проектът “Русчук.БГ” стартира през м. май 2017 г. своята дейност с оповестяване и споделяне на част от фотографското наследство на може би най-известното до 1944 г. българско издателство на картички “Гр. Пасков”, то сега може да се похвалим със следваща находка.
Към вече наличната колекция от 72 фотоплаки, които авторите на проекта Илиян Илиев, Йовчо Стоянов и Венелин Молнар съобщиха, че са готови да споделят безкористно с гражданите на града (бивши, настоящи и бъдещи), вече може да прибавим и безценни нови 55 фото оригинала със същото качество и изследователско съдържание.

Предстои сложна и упорита работа по сканиране, обработка и подготовка за публикация на следваща серия от нови 55 плаки с образи от ул. “Митарна” (днес “Славянска”), флотската кула, столарското и немското училища, пансиона “Нотр дам”, Префектурата в стария център и много още скъпоценни късчета от историята на любимия ни град.

В продължение на проекта ни ще разширим настоящата изложба като ще се постараем да я направим още по-атрактивна, въздействаща и полезна за поколенията.

Не крием оптимизма си след серия от срещи и разговори с институции, културни средища и хора-русенци от поколения.

Снимки