Новини
Русе и Освободителната война, гравюри от Европейския печат
image

По случай 140 годишнината от освобождението на Русе Русчук. БГ съвместно с Регионална библиотека „Л. Каравелов"- Русе ще представи гравюри от реномираните седмичници: THE ILLUSTRATED LONDON NEWS, неговия най-голям конкурент THE GRAPHIC от Великобритания и LE MONDЕ ILLUSTRÈ от Франция.

Календари за 2018 г. със снимки от стария Русе
image

Излиза серия от календари с уникални кадри от историята на града. Амбицията на екипа на Русчук.БГ е да предложи голямо разнообразие от видове бутикови календари със снимки по желание на своите читатели и приятели. Целта да финансираме събирателската си дейност, закупувайки нови и нови снимки, писма, документи и други късчета история от любимия град, които инак биха се затрили.

Начало на ротарианството в Русе
image

През 1936 г. в Русе е основан ротариански клуб, събрал видни и влиятелни представители на политиката, индустрията, търговията и други сфери на обществената дейност. Дейността му е прекъсната през 1942 г.

Зафер Галибов очарова с блестящо представяне на българската фотографска история
image

На отлично организираното събитие г-н Галибов грабна вниманието и сърцата на публиката с едновременно пространен, но премерен изказ и споделяне на историята, психологията, развитието на българската фотография от първопроходците ѝ, наречени “светлописи”, та до ден днешен.

Нова изложба на Русчук.БГ с представяне на книгата на Зафер Галибов „Светлописите“
image

Русчук.БГ с любезното домакинство и съучастие на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе организира изложба на стари русенски фотопортрети и снимки. На откриването изтъкнатият български фотограф Зафер Галибов ще представи книгата си „Светлописите“, едно добросъвестно и задълбочено проучване на дейността на първите български фотографи.

„Русчук.БГ” придоби още 55 фотоплаки с вълнуващо съдържание от историята на Русе
image

В последните дни г-н Илиян Илиев успя да зарадва екипа на “Русчук.БГ” като съобщи невероятната и радостна новина, че е успял да открие и закупи още 55 от оцелелите фотографски плаки на издателство “Гр. Пасков”, касаещи родния ни, красив и неповторим Русе. Предстои работа по тяхното цифровизиране, след което читателите на www.Roustchouk.BG ще са първите, които ще имат привилегията да видят тези безценни фотоси.

БНТ ще прави репортаж за проекта „Русчук.БГ“
image

Журналистката Ива Колева от БНТ пожела да заснеме кратки интервюта от авторите на проекта “Русчук.БГ”, както и да представи фоторепродукции от първата му изложба в “ВН библиотеката” в Русе. Йовчо Стоянов, Венелин Молнар и задочно Илиян Илиев показаха слабо известни фотооригинали, както и “невидими” моменти от фотоплаките на Григор и Георги Паскови.

Работна среща в Историческия музей на Русе
image

На кратка, делова и много ползотворна среща с директора на Историческия музей в Русе г-н Николай Ненов бяха договорени бъдещи инициативи на “Русчук.БГ”.

Среща в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе
image

Екипът на “Русчук.БГ” се срещна с директора на Регионалната библиотека в Русе г--жа Теодора Евтимова. С искрен интерес от двете страни бяха посрещнати и обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество, за обмен на информация от фондовете на двете страни, за инициативи, свързани с популяризиране на посланията, които отправя стария Русчук към съвременниците и бъдещите ни поколения. Така ще бъде!

Официално откриване на проекта „Русчук.БГ“
image

С изложба и официално представяне стартира проектът “Русчук.БГ”. Любезният ни домакин “ВН Библиотеката” приюти първата серия от 20 репродукции от придобитите наскоро фотоплаки на Гр. Пасков, запечатали по уникален начин Русе в периода 1920 — 1944 година. Пред събралата се публика бе обявено началото на нашата инициатива за събиране, изследване и споделяне на историята на любимия ни град.

Русе в стъклените плаки на Гр. Пасков
image

Екипът на Русчук.БГ закупи 72 броя от "Русенските" стъклени плаки на издателство Гр. Пасков. Ще организираме изложба, на която да покажем това запазено фотонаследство.